Parthenon-komiteat kokoontuivat syyskuussa 2016 Ateenassa

27.09.2016

Ateenassa järjestettiin 24.-25. syyskuuta 2016 kansainvälinen konferenssi, jossa eri maiden Parthenon-komiteoiden edustajat tapasivat toisiaan ja suunnittelivat tulevaa toimintaa. Suomen Parthenon-komitean edustajana konferenssissa toimi puheenjohtaja Ole Norrback.

Tapaamisen yhteenvetona oli, että koska demokratian juuret ovat Kreikassa, myös Parthenonin veistokset tulee palauttaa juurilleen demokraattisin keinoin. Päätettiin tehostaa vaikuttamista kansainväliseen mielipiteeseen sekä lisätä diplomaattista, tieteellistä ja kulttuuriyhteistyötä.

Suomen Parthenon-komitean puheenjohtaja Ole Norrback korostaa, että Parthenonin veistosten palauttamisessa on kyse eurooppalaisesta kulttuurista, on kyse oikeudenmukaisuudesta ja on kyse etiikasta. Parthenonin marmorit kuuluvat Ateenaan, Akropoliin juurelle, Akropolis-museoon.

Vaikka British Museum ei ole vielä suostunut neuvottelemaan lordi Elginiltä hankkimiensa veistosten palauttamisesta, on muistettava, että monet maailman muut museot, joiden kokoelmissa on ollut pienempiä osia Parthenonin veistoksista, ovat jo palauttaneet veistokset Kreikkaan.

Toimittaja Sara Sauren raportti tapaamisesta on kuunneltavissa alla olevan linkin kautta Yle Areenasta, kohdasta 1:00 - 6:20.