— Arkisto —

Parthenon-komiteat kokoontuvat syyskuussa Ateenassa

 18.8.2016

Syyskuussa Ateenassa järjestetään kansainvälinen konferenssi, jossa eri maiden Parthenon-komiteoiden edustajat tapaavat toisiaan ja suunnittelevat tulevaa toimintaa. Suomen Parthenon-komitean edustajana konferenssissa toimii puheenjohtaja Ole Norrback.

Elokuva marmoreiden palauttamisesta tulossa

 6.3.2014

Promakhos on draamaelokuva kahdesta ateenalaisesta, jotka omistautuvat Parthenonin marmoreiden palauttamiselle. Coerte ja John Voorheesin käsikirjoittama ja ohjaama elokuva on tulossa teattereihin vielä vuoden 2014 kuluessa.

Elokuvan traileri:

Parthenon-komiteat kokoontuvat lokakuussa Ateenassa

5.9.2013

Lokakuun 5.-6. päivä Ateenassa järjestetään kansainvälinen konferenssi, jossa eri maiden Parthenon-komiteoiden edustajat tapaavat toisiaan ja suunnittelevat tulevaa toimintaa. Ohjelmassa on myös vierailu Akropolis-museossa ja Kreikan hallituksen edustajan tapaaminen.

Myöhemmin lokakuussa Brysselissä pidetään pyöreän pöydän keskustelutilaisuus, jossa Parthenon-komiteat tapaavat Euroopan Unionin edustajia.

EU haluaa laittomasti maastaviedyn kulttuuriomaisuuden palautettavaksi

15.2.2012

Euroopan komissio on uudistamassa lainsäädäntöään, jotta laittomasti maastaviedyn kulttuuriomaisuuden palauttaminen alkuperäismaahan olisi nykyistä helpompaa. Aihetta koskevan direktiivin uudistus on parhaillaan vaiheessa, jossa kuullaan eri jäsenvaltioiden ja järjestöjen kannanottoja asiaan.

Kansainvälinen Parthenon-komitea sekä kansalliset komiteat pyrkivät pitämään Parthenonin marmoreiden ratkaisematonta asemaa esillä uudistustyön yhteydessä.

Dekkari Parthenonin marmoreista

15.2.2012

Ateenassa asuvan englantilaiskirjailija Tom Jacksonin romaanissa The Devil's Legacyhistoriallinen rikosjuoni kiertyy Parthenonin marmoreiden ympärille, ulottuen 1800-luvun alusta aina nykypäiviin saakka.

Kirjaa ei ole käännetty suomeksi, mutta siihen voi tutustua ilmaisen englanninkielisen näytteen kautta Smashwords e-kirjakustantamon sivuilla.

Vahva tuki marmoreiden palauttamiselle

15.12.2010

Peräti 91 % suomalaisista kannattaa Parthenonin marmoreiden palauttamista Britanniasta takaisin Kreikkaan. Tiedot käyvät ilmi Parthenonin veistosten palauttamiskomitean Helsingin kirjamessuilla lokakuun lopulla järjestämästä mielipidekyselystä. Vastaajia oli kaikkiaan 350, joista marmoreiden palauttamista vastusti 6 %.

Parthenonin marmorit ovat Ateenan Akropoliilla sijaitsevan Parthenon-temppelin marmoriveistoksia, jotka skotlantilainen lordi Elgin irrotutti yksityiskokoelmiinsa 1800-luvun alkuvuosina. Nykyisin kokoelmaa säilytetään Lontoon British Museumissa.

Myös useissa muissa maissa, Iso-Britannia mukaan lukien, järjestetyissä kyselyissä selvä enemmistö on osoittanut tukensa Parthenonin veistoskokoelman palauttamiseksi Kreikkaan. Palauttamisneuvottelujen aloittamista ovat esittäneet myös Unesco ja EU. Vuonna 2009 Ateenaan valmistui uusi Akropolis-museo, jonne veistokset halutaan siirtää osaksi alkuperäistä kulttuuriyhteyttään.

Toukokuussa 2009 myös presidentti Tarja Halonen ilmaisi kannattavansa marmoreiden palauttamista.

Akropolis-museo avattu

27.7.2009

Ateenan uusi Akropolis-museo avattiin 20. kesäkuuta 2009. Museo on suunniteltu tarjoamaan tilat kaikille Parthenonin veistoksille, myös nykyisin Lontoon British Museumissa säilytettävälle esineistölle, jonka lordi Elgin vei Ateenasta 1800-luvun alussa.

Avajaisten yhteydessä mm. Unescon pääsihteeri Koïchiro Matsuura totesi, että Akropolis-museo on paras paikka yhtenäisen veistoskokoelman säilyttämiselle. Brittiläisen The Guardian -sanomalehden gallupissa peräti 94 % vastaajista kannatti palautusta.

Seminaari Parthenonin veistoksista 6. toukokuuta 2009

17.5.2009

Parthenonin veistosten palauttamiskomitea ja Helsingin yliopisto järjestivät seminaarin, jossa käsiteltiin Parthenonin veistosten merkitystä ja palauttamista Ateenaan. Seminaari pidettiin Helsingin yliopiston suuressa juhlasalissa. Esitelmöitsijinä toimivat Dimitrios Pandermalis ja Anthony Snodgrass. Tilaisuuteen osallistui myös valtiovierailulla oleva Kreikan presidentti Karolos Papoulias.